Wydawca treści Wydawca treści

Zasady sprzedaży

Zasady sprzedaży drewna określane są zarządzeniem dyrektora generalnego Lasów Państwowych.


 

W ramach sprzedaży detalicznej leśnicy starają się zaspokoić szybko rosnący popyt ze strony osób wykorzystujących drewno do celów grzewczych. Wbrew pozorom są to nie tylko mieszkańcy wsi, choć przeważają wśród odbiorców. Wzrost zapotrzebowania na drewno opałowe to też skutek powstawania na przedmieściach dużych aglomeracji nowych osiedli, gdzie domy często standardowo wyposażane są w instalacje kominkowe.

Drewno opałowe jest nie tylko najbardziej ekologicznym źródłem ciepła, lecz także jest atrakcyjniejsze pod względem relacji ceny do wydajności energetycznej niż węgiel, olej, gaz czy energia elektryczna

W ostatnich latach Lasy Państwowe zwiększyły sprzedaż drewna opałowego o jedną trzecią – do ponad 4 mln m sześc. rocznie. Drewno opałowe jest nie tylko najbardziej ekologicznym źródłem ciepła, lecz także jest atrakcyjniejsze pod względem relacji ceny do wydajności energetycznej niż węgiel, olej, gaz czy energia elektryczna. Niektórzy klienci wybierają drewno już przygotowane i pocięte, inni własnoręcznie je pozyskują, po uzgodnieniu i spełnieniu określonych warunków bezpieczeństwa oraz uiszczeniu opłaty; dotyczy to głównie tzw. gałęziówki. Taki surowiec jest bardzo tani, dlatego z tej możliwości korzysta wiele osób na terenach wiejskich.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Zdrowa żywność z polskich lasów!

Zdrowa żywność z polskich lasów!

Każdy z nas dba o swoje zdrowie. A jak wiadomo to co jemy wpływa w znaczącym stopniu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet wygląd.

9 września 2017 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. W wydarzeniu wziął udział prof. Jan Szyszko, minister środowiska. Podczas konferencji została podkreślona rola produktów bez GMO, pochodzących z polskich pól i lasów.

Konferencji towarzyszyły targi zdrowej żywności, w których otwarciu brał udział Dyrektor Generalny Lasów Państwowych dr inż. Konrad Tomaszewski. Odwiedzający mogli spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny. Również Leśny Kompleks Promocyjny „Lasy Mazurskie” promował produkty jakie daje nam las. Zdrowa żywność to przecież nie tylko dziczyzna, ale również płody runa leśnego. Aromatyczne maliny, poziomki, jagody, lecznicze zioła, syropy i susze z owoców i pędów drzew i krzewów leśnych. LAS daje nam potężne bogactwo, po które wystarczy się schylić.

Organizatorzy wydarzenia: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz  Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".