Wydawca treści
Sprzedaż drewna w Nadleśnictwie Strzałowo
Regulamin sprzedaży drewna
Cennik u dołu strony
Sprzedaż detaliczna
Sprzedaż detaliczna drewna odbywa się dwa razy w tygodniu:
w środę i w piątek - od 7:00 do 9:00 w leśnictwach.
1. Sprzedaż surowca S2, S3, S4, M2 „loco las – droga wywozowa" oraz „na pniu" PKN, prowadzona jest bezpośrednio w leśnictwach.
Surowiec S10, M1 oraz S2 powyżej 10 mp sprzedawany jest za zgodą nadleśnictwa.
2. Surowiec wielkowymiarowy (W) sprzedawany jest wyłącznie w biurze nadleśnictwa. Odbywa się to w następujący sposób:
- nabywca kierowany jest do konkretnego leśnictwa celem obejrzenia i spisania przez leśniczego danych do fakturowania (numer sztuk/i, masy),
- po otrzymaniu w/w danych w biurze nadleśnictwa wystawiony zostanie paragon lub faktura,
- kwotę za zakupiony surowiec uiścić należy w kasie nadleśnictwa lub przelewem na konto
nadleśnictwa przed jego zafakturowaniem,
- po załatwieniu powyższych formalności nabywca może przystąpić do wywozu surowca
własnym transportem (pod nadzorem leśniczego).
3. Wywóz surowca odbywa się na podstawie asygnaty lub faktury wystawionej przez nadleśnictwo.
Oznaczenie skrótów:
S2 - drewno stosowe użytkowe, tzw. papierówka
S3 - żerdzie
S4 - drewno opałowe
S10 - kopalniak
M1 - drobnica tyczkowa
M2 - drobnica gałęziowa
mp - metry przestrzenne
W grudniu w poszczególnych leśnictwach sprzedawane są choinki.
Najnowsze aktualności
Zdrowa żywność z polskich lasów!
Zdrowa żywność z polskich lasów!
Każdy z nas dba o swoje zdrowie. A jak wiadomo to co jemy wpływa w znaczącym stopniu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet wygląd.
9 września 2017 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. W wydarzeniu wziął udział prof. Jan Szyszko, minister środowiska. Podczas konferencji została podkreślona rola produktów bez GMO, pochodzących z polskich pól i lasów.
Konferencji towarzyszyły targi zdrowej żywności, w których otwarciu brał udział Dyrektor Generalny Lasów Państwowych dr inż. Konrad Tomaszewski. Odwiedzający mogli spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny. Również Leśny Kompleks Promocyjny „Lasy Mazurskie” promował produkty jakie daje nam las. Zdrowa żywność to przecież nie tylko dziczyzna, ale również płody runa leśnego. Aromatyczne maliny, poziomki, jagody, lecznicze zioła, syropy i susze z owoców i pędów drzew i krzewów leśnych. LAS daje nam potężne bogactwo, po które wystarczy się schylić.
Organizatorzy wydarzenia: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".