Wydawca treści Wydawca treści

Rezerwaty

Rezerwat przyrody – w myśl Ustawy o ochronie przyrody obejmuje obszary zachowane w stanie naturalnym lub mało zmienionym, ekosystemy, ostoje i siedliska przyrodnicze, a także siedliska roślin, siedliska zwierząt i siedliska grzybów oraz twory i składniki przyrody nieożywionej, wyróżniające się szczególnymi wartościami przyrodniczymi, naukowymi, kulturowymi lub walorami krajobrazowymi.

Na terenie nadleśnictwa Strzałowo znajdują się sześć rezerwatów przyrody:

1. Pierwos - powołany 19 lutego 1987 r. Zarządzeniem MOŚiZN (MP nr 7, poz. 55, § 11), o powierzchni 580, 31 ha. Jest to rezerwat fitosocjologiczno-florystyczno-faunistyczny.

2. Strzałowo- rezerwat fitosocjologiczno-florystyczny, o pow. 14, 12 ha. Powołany został 4 lutego 1958 roku Zarządzeniem MLiPD (MP Nr 14, poz. 90, z dnia 10 marca 1958).

3. Czaplisko Ławny Lasek - o powierzchni 7, 62 ha. Jest to rezerwat florystyczny. Powołany Zarządzeniem MLiPD w dniu 8 lipca 1963 r. (MP Nr 65 dnia 31 sierpnia 1963, poz. 327).

4. Zakręt - rezerwat leśno-torfowiskowy o pow. 105, 82 ha. Powołany 30 kwietnia 1957 (MP Nr 41 z 1957 r., poz. 264).

5. Królewska sosna - rezerwat leśno-torfowiskowy, o powierzchni 97, 42 ha. Powołany został Zarządzeniem MLiPD 4 maja 1959 r. (MP Nr 50 z dnia 2 czerwca 1959, poz. 225).

6. Krutynia - rezerwat florystyczno-faunistyczny. Jego powierzchnia wynosi 273, 12 ha. Powołany został Zarządzeniem MLiPD w dniu 22 kwietnia 1983 r. (MP Nr 91 z 1983 r.).


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Zdrowa żywność z polskich lasów!

Zdrowa żywność z polskich lasów!

Każdy z nas dba o swoje zdrowie. A jak wiadomo to co jemy wpływa w znaczącym stopniu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet wygląd.

9 września 2017 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. W wydarzeniu wziął udział prof. Jan Szyszko, minister środowiska. Podczas konferencji została podkreślona rola produktów bez GMO, pochodzących z polskich pól i lasów.

Konferencji towarzyszyły targi zdrowej żywności, w których otwarciu brał udział Dyrektor Generalny Lasów Państwowych dr inż. Konrad Tomaszewski. Odwiedzający mogli spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny. Również Leśny Kompleks Promocyjny „Lasy Mazurskie” promował produkty jakie daje nam las. Zdrowa żywność to przecież nie tylko dziczyzna, ale również płody runa leśnego. Aromatyczne maliny, poziomki, jagody, lecznicze zioła, syropy i susze z owoców i pędów drzew i krzewów leśnych. LAS daje nam potężne bogactwo, po które wystarczy się schylić.

Organizatorzy wydarzenia: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz  Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".