Asset Publisher Asset Publisher

Lasy nadleśnictwa Strzałowo

Nadleśnictwo Strzałowo znajduje się na terenie o urozmaiconej rzeźbie terenu z dużą ilością jezior, bagien i torfowisk.

Dominującą formą geomorfologiczną jest wysoczyzna morenowa przede wszystkim w północnej części nadleśnictwa. Część południowa jest zdominowana przez równiny sandrowe.
Na terenie nadleśnictwa przeważają gleby rdzawe, znaczną część zajmują także gleby torfowe i płowe.


Wśród cennych siedlisk przyrodniczych na terenie nadleśnictwa wyróżniono m.in.: grądy subkontynentalne, zmiennowilgotne łąki trzęslicowe, suche wrzosowiska, łęgowe lasy dębowo-wiązowo-jesionowe.


Flora
Wśród występujących tutaj wielu gatunków roślin, dominującymi są gatunki borealne
i środkowoeuropejskie. Gatunki leśne lub związane z lasem stanowią 65% ogólnej
liczby gatunków roślin w Polsce. Na terenie nadleśnictwa znajdują się stanowiska chamedafne północnej. Wśród rzadkich roślin można wymienić następujące gatunki: kosaciec syberyjski, mieczyk dachówkowaty, dziewięćsił bezłodygowy, granicznik płucnik, 11 gatunków storczyków (m.in. obuwik pospolity, wątlik błotny).


Fauna
Wśród jej przedstawicieli na terenie nadleśnictwa Strzałowo spotkać można m. in.:
- płazy: traszka grzebieniasta, kumak nizinny, żaba moczarowa, ropucha szara,
- gady: żmija zygzakowata, zaskroniec zwyczajny, żółw błotny,
- ptaki: orlik krzykliwy, bielik, kania ruda, rybołów, nur czarnoszyji, perkoz rogaty, żuraw,
- ssaki: wilka, bobra, rysia, jelenia, sarnę, a także nietoperze (nocek rudy i nocek wąsatek, karlik malutki, mroczek późny).


Asset Publisher Asset Publisher

Back

Zdrowa żywność z polskich lasów!

Zdrowa żywność z polskich lasów!

Każdy z nas dba o swoje zdrowie. A jak wiadomo to co jemy wpływa w znaczącym stopniu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet wygląd.

9 września 2017 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. W wydarzeniu wziął udział prof. Jan Szyszko, minister środowiska. Podczas konferencji została podkreślona rola produktów bez GMO, pochodzących z polskich pól i lasów.

Konferencji towarzyszyły targi zdrowej żywności, w których otwarciu brał udział Dyrektor Generalny Lasów Państwowych dr inż. Konrad Tomaszewski. Odwiedzający mogli spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny. Również Leśny Kompleks Promocyjny „Lasy Mazurskie” promował produkty jakie daje nam las. Zdrowa żywność to przecież nie tylko dziczyzna, ale również płody runa leśnego. Aromatyczne maliny, poziomki, jagody, lecznicze zioła, syropy i susze z owoców i pędów drzew i krzewów leśnych. LAS daje nam potężne bogactwo, po które wystarczy się schylić.

Organizatorzy wydarzenia: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz  Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".