Asset Publisher Asset Publisher

Hodowla lasu

Hodowla lasu ma na celu zapewnienie ciągłości istnienia lasu przy jednoczesnym wykorzystaniu gospodarczym części biomasy - drewna.

Ogólne zasady gospodarki leśnej określa Ustawa o lasach - obowiązująca wszystkich właścicieli lasów, w myśl której należy działać wg następujących zasad:

- powszechnej ochrony lasów,
- trwałości utrzymania lasów,
- ciągłości i zrównoważonego wykorzystania wszystkich funkcji lasów,
- powiększenia zasobów leśnych.


Zasady hodowli  szczegółowo omówione są w wewnętrznym dokumencie LP pt. Zasadach Hodowli Lasu (ZHL), obowiązującym w Państwowym Gospodarstwie Leśnym Lasy Państwowe od 1.01.2012 r. ZHL są załącznikiem do Zarządzenia nr 53 Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych z dnia 21 listopada 2011 r. Przewodnim motywem ZHL jest wdrażanie półnaturalnej metody hodowli lasu, co oznacza stosowanie i wykorzystywanie procesów naturalnych, uzupełnianych i modyfikowanych dla osiągnięcia określonych celów.

Zabiegi hodowlane w nadleśnictwie Strzałowo prowadzone są wg następujących wyznaczników:

- preferowanie naturalnych sposobów odnawiania lasu,

- faworyzowanie rębni złożonych,

- kształtowanie właściwego składu gatunkowego na uprawach i w młodnikach,

- dostosowanie gatunków na mikrosiedliskach zgodnie z ich wymaganiami dotyczącymi żyzności i wilgotności gleby,

- ręczne wykonywanie pracy na obszarach z roślinnością chronioną.

 

Zestawienie zadań z hodowli lasu w Nadleśnictwie strzałowo w latach 2014-2023

ZASADY HODOWLI LASU


Asset Publisher Asset Publisher

Back

Zdrowa żywność z polskich lasów!

Zdrowa żywność z polskich lasów!

Każdy z nas dba o swoje zdrowie. A jak wiadomo to co jemy wpływa w znaczącym stopniu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet wygląd.

9 września 2017 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. W wydarzeniu wziął udział prof. Jan Szyszko, minister środowiska. Podczas konferencji została podkreślona rola produktów bez GMO, pochodzących z polskich pól i lasów.

Konferencji towarzyszyły targi zdrowej żywności, w których otwarciu brał udział Dyrektor Generalny Lasów Państwowych dr inż. Konrad Tomaszewski. Odwiedzający mogli spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny. Również Leśny Kompleks Promocyjny „Lasy Mazurskie” promował produkty jakie daje nam las. Zdrowa żywność to przecież nie tylko dziczyzna, ale również płody runa leśnego. Aromatyczne maliny, poziomki, jagody, lecznicze zioła, syropy i susze z owoców i pędów drzew i krzewów leśnych. LAS daje nam potężne bogactwo, po które wystarczy się schylić.

Organizatorzy wydarzenia: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz  Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".